Camperplaats Sploder Stea

Camperen aan de voet van de Holterberg

Camperplaats • Camperplaats Sploder Stea

Camperplaats Sploder Stea

Camperen aan de voet van de Holterberg

Camperplaats Sploder Stea - Camperen aan de voet van de Holterberg

Tijdens de paasdagen bivakkeren we een lang weekend op Camperplaats Sploder Stea in Espelo. In de volksmond wordt Espelo ook wel Splo genoemd en de inwoners zijn Sploders. Sploder Stea betekent zoiets als een plekje in Espelo.

En wat voor plekje?

18 mei 2023 • CamperplaatsOverijssel

Camperplaats Sploder Stea in Holten is in het voorjaar van 2021 geopend en is onderdeel van een melkveebedrijf met 120 koeien.

Bij aankomst heet de eigenaresse ons vriendelijk welkom. We hebben een paar dagen eerder gereserveerd en onze naam staat op het lijstje. We mogen zelf een plekje uitzoeken en na een rondje over de camperplaats zijn we het er al snel over eens welk plekje het wordt.

Foto: Daar staan we dan
Daar staan we dan

De plekken

De eerste indruk van de camperplaats is helemaal prima. Wij vinden het er allemaal keurig netjes uit zien. De plekken zijn ruim en gescheiden door een laag heggetje. We hebben een eigen grasveldje voor de deur, groot genoeg om ons luifel uit te draaien. We staan zij aan zij naast elkaar en bijna alle campers staan met de neuzen dezelfde kant op.

We parkeren de KampeerKoets strak langs het heggetje. Achteraf iets te dicht langs de heg want onze buren die wat later arriveren doen hetzelfde. We staan ineens wel heel dicht naast elkaar, zo dichtbij dat onze garagedeur aan die kant niet meer helemaal open kan. Weer wat geleerd.

De omgeving

De omgeving is landelijk, we camperen er tussen de weilanden. Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt op loop- en fietsafstand. Het dichtstbijzijnde dorpje is Nieuw-Heeten maar daar valt weinig te beleven. Holten ligt op 5,5 km en op de fiets is het een mooie route over de Holterberg. In de directe omgeving van de CP zijn volop mogelijkheden voor eindeloze fietstochten.

Foto: In de verte ligt CP Sploder Stea tussen de weilanden
In de verte ligt CP Sploder Stea tussen de weilanden

Het sanitair

Het sanitair op Sploder Stea is super. Het is verwarmd en bestaat uit 4 toiletten en 3 douches en 1 afgesloten wasbak. Dit is ruim voldoende. Helaas geen geur- en geluidsdichte toilethokjes. Voor minder validen is er een aparte ruimte. Het is er keurig schoon en fris, zo zien we het graag.

In de douches kun je de temperatuur zelf regelen met een thermostaatkraan. De regendouche is fantastisch. Wat een luxe, dat verwacht je niet op een camperplaats. We douchen er echt voor ons plezier en we staan daarom net iets langer dan nodig onder de douche. Enne, geen muntjes!

Binnen in het gebouw vind je twee afwasplaatsen met warm water. Ook buiten is een overdekte afwasplaats. Tegen betaling is het mogelijk om een wasje te draaien.

Foto: Het sanitair gebouw
Het sanitair gebouw

In de informatieruimte liggen de nodige folders over de hotspots in de omgeving en kant en klare wandel- en fietsroutes direct vanaf de camperplaats.

Er is ook een hoek met verse streekproducten zoals boerenyoghurt, vla, ijs en andere lekkernijen van (boeren)bedrijven uit de buurt. Zowel de gele vla als de karnemelk zijn vele malen lekkerder dan uit de supermarkt.

Een impressie van CP Sploder Stea

Wij camperen op camperplaats Sploder Stea
Een fijne camperplaats in buurtschap Espelo nabij Holten
De sfeer is er gemoedelijk
De afwasplaatsen binnen
Je kunt ook buiten de afwas doen
Leuke geste, paaseitjes voor de gasten
Ze verkopen verse streekproducten
Nog meer leuke producten uit de buurt
Beelden zeggen meer dan woorden

Onze wandeltips

In de omgeving van Sploder Stea kun je prachtig wandelen. Direct vanuit je camper of eerst even een stukje op de fiets. Een wandeling door het Sprengenbos of over de Holterberg of toch liever over de heide. Wat je ook doet, je kiest altijd goed.

 1. Tijdens ons verblijf wandelde ik het Hekk’npad. De route loopt direct langs de camperplaats en het is een fijne wandeling op de rand van bos en boerenland. Een leuke route voor een middagje ontspannen wandelplezier.
 2. In december 2020 maakten wij een prachtige boswandeling van 15 km over de Holterberg. We wandelden over stille bospaden en beklommen de Holterberg waar we werden getrakteerd op grandioze uitzichten. Deze mooie wandeling start bij het station van Holten.
 3. De landgoedwandeling in Haarle is een afwisselende wandeling van ruim 10 km rondom Haarle. Genieten op landgoed de Sprengenberg met de Palthetoren, slenteren over de hei en heerlijk dwalen door de bossen.
Foto: De Holterberg
De Holterberg

Zien, Doen en Beleven

Je hoeft jezelf niet te vervelen in de omgeving van Sploder Stea. Een lang weekend is te kort.

 1. In het weekend is er een rondleiding op het melkveebedrijf met 120 koeien
 2. Een bezoekje aan de Canadese begraafplaats is indrukwekkend en de moeite waard
 3. Wij waren met Pasen op de camperplaats. Het grootste paasvuur is dat van Espelo, op loopafstand van Sploder Stea. Mooi om het spektakel van dichtbij mee te maken.
 4. Hanzestad Deventer is op de fiets goed bereikbaar (20 km). Wij vinden Deventer een leuke stad voor een stedentrip.
Foto: De Canadese begraafplaats in Holten
De Canadese begraafplaats in Holten

Het Paasvuur van Espelo

Vlak bij de camperplaats wordt op eerste paasdag het paasvuur van Espelo ontstoken. De paasboake van Espelo is de allermooiste. Ze hebben met hun boake (de brandstapel) de paasvurenwedstrijd van 2023 in Rijssen-Holten gewonnen. Dat willen we met eigen ogen bekijken.

We hebben geen idee wat we van het spektakel mogen verwachten. Op het evenemententerrein staat grote feesttent. Daar tegenover staat de boake  op een open stuk akkerland. Het is een strakke bult, afgedekt met stro en (coniferen)groen.

Foto: De boake van Espelo
De boake van Espelo

We zoeken een mooi plaatsje vooraan achter de dranghekken. Er hangt een gezellige sfeer, vergelijkbaar met de boerendag bij ons in de buurt. Het paasvuur is vermaak voor jong en oud.

Klokslag 20:00 uur gaat de fik er in. Wouw, wat een geweld, wat een vuur, wat een hitte. Dikke grijze rookwolken waaien over ons heen. We staan overduidelijk aan de verkeerde kant van de boake. Weten wij veel . . . 🙈

Foto: Paasvuur Espelo, we staan precies onder de rook
Paasvuur Espelo, we staan precies onder de rook

Het paasvuur van Espelo is officieel erkend immaterieel erfgoed. We vinden het een indrukwekkend gebeuren.

We maken een rondje om de boake en wandelen op ons gemak naar de feesttent. Gezellig een tentfeest, net zo als vroeger. We nemen een drankje en luisteren naar The Sjefs. De sfeer zit er goed in. Je merkt dat het paasvuur belangrijk is voor de Sploders. Het gemeenschapsgevoel is groot en als buitenstander voel je dat gewoon. Mooi om zelf te beleven.

In de camper genieten we nog urenlang van de muziek uit de feesttent.

Rondje Twente met de camper

Camperplaats Sploder Stea is één van de vijf deelnemende camperplaatsen aan het Rondje Twente. Een mooi rondje toeren in Tukkersland langs de vijf mooiste camperplaatsen. Rondje Twente is een samenwerking van vijf camperplaatsen met als doel om Twente goed op de kaart te zetten bij camperaars.

Foto: Een rondje Twente met de camper
Een rondje Twente met de camper

Wij krijgen bij aankomt een stempelkaart van het Rondje Twente. Deze stempelkaart nemen we mee tijdens onze toer door Tukkersland. Op elke CP krijg je een stempel en als je alle stempels verzameld hebt, ontvang je een leuk presentje. Wat een leuk idee, wij zijn al onderweg met de KampeerKoets.

De camperplaatsen zijn alle vijf onderdeel van een agrarisch bedrijf. Laagdrempeligheid, gastvrijheid en het Twentse noaberschap staan centraal. De deelnemende camperplaatsen zijn:

 1. Camperplaats Sploder Stea in Holten
 2. Camperplaats De Bosweide in Haarle
 3. Reensboer in Geesteren
 4. Camperplaats Skop'nboer in Overdinkel
 5. Campercamping De Bentelose Esch in Bentelo
Foto: De eerste stempel van ons Rondje Twente
De eerste stempel van ons Rondje Twente

Als alle camperplaatsen net zo mooi verzorgd zijn als Sploder Stea dan zit het wel goed. Wij hebben onze eerste stempel al te pakken en zoals het er nu uit ziet is Camperplaats Skop'nboer in Overdinkel de volgende plek van ons Rondje Twente.

Camperplaats Sploder Stea is wat ons betreft een aanrader en voor herhaling vatbaar. Gewoon een fijne camperplaats. Zonder toeters en bellen maar wel met alles er op en er aan. Het paasweekend is voorbij gevlogen. Wat een fijne plek, we hebben het gevoel van een hele week vakantie.

Wat is jouw ervaring met CP Sploder Stea? We lezen het graag in een reactie onder dit bericht.

Alles op een rijtje

Camperplaats
Sploder Stea »
  Helhuizerweg 46, 7451 KD Holten (Overijssel)
Contact
Campercontact
Sitecode: 98526
Onze ervaring
8,2
Ons plekje (7.6)
Sanitair (8)
Omgeving (8)
Wandelen (9)
Prijs (April 2023)
€ 17,50
Tags
Faciliteiten (incl.)
• (Mini) bibliotheek  • Overdekte afwasplaats  • Overdekte fietsenstalling  • IJsverkoop  • Rolstoel toegankelijk  • Stroom 10A  • Toeristische info  • Uitstort chemisch toilet  • Verkoop streekproducten  • Warm water  • Wasserette  • Centraal watertappunt  • Wifi 
Pluspunten +
+ De regendouche
+ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
+ Prima wifi

Meer camperplezier

« Vorig bericht

11x Onze ideale camperplaats
-Of camping-

Volgend bericht »

11 Camperplaatsen op onze bucketlist
-In Nederland-

Schrijf een reactie


*   Jawel, ik geef toestemming mijn gegevens te verwerken conform de privacyverklaring.

KokenKoken
Zonnetje - favicon

Onze blogs over campings en camperplaatsen zijn een momentopname. Wij schrijven enkel en alleen over onze ervaringen tijdens ons verblijf. T!ps zijn welkom.